Resepi: Kerabu Rumpai Laut
Monday, October 16, 2017
Assalamualaikum.. Entry kali ni Nat share resepi Kerabu Rumpai Laut disertakan gambar. Selamat Mencuba 😊
Step #1
Sediakan bahan-bahan seperti berikut:
Rumpai laut yang dipotong lebih kurang panjang 1 inchi |
Kelapa parut, kunyit, bawang merah, bawang putih, halia, udang kering, cili padi |
- Tumbuk kunyit, bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan cili padi bersama.
- Selesai tumbuk, campurkan ke kelapa parut tadi dan tambahkan sedikit garam, gula, serbuk perasa dan asam jawa.
- Gaul sehingga sebuah bahan bercampur sekata.
Kiri: Sebelum digaul Kanan: Selepas digaul |
Step #3
Keringkan bahan yang digaul tadi dengan memasukkan dalam kuali tanpa menggunakan minyak dengan menggunakan api yang kecil dan kacau sehinggan kering.
Hasilnya Serunding Kelapa |
Gaulkan serunding kelapa dengan rumpai laut sehingga rata.
Kerabu rumpai laut yang sudah siap. |
Kalau tak nak guna serunding kelapa, boleh gantikan dengan mangga dan nenas.
Cincang halus: mangga, nenas, cili, bawang besar, bunga kantan, bawang merah |
2 comments
Selalu buat terus teliur nmpk ni taw
ReplyDeleteHello there. I discovered your blog by the use of Google while looking for a comparable topic, your website came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.
ReplyDelete24k gold serum in lahore