Resepi: Kerabu Rumpai Laut

Monday, October 16, 2017


Assalamualaikum.. Entry kali ni Nat share resepi Kerabu Rumpai Laut disertakan gambar. Selamat Mencuba 😊


Step #1
Sediakan bahan-bahan seperti berikut:
Rumpai laut yang dipotong lebih kurang panjang 1 inchi
     
Kelapa parut, kunyit, bawang merah, bawang putih, halia, udang kering, cili padi
 Step #2
- Tumbuk kunyit, bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan cili padi bersama.
- Selesai tumbuk, campurkan ke kelapa parut tadi dan tambahkan sedikit garam, gula, serbuk perasa      dan asam jawa.
- Gaul sehingga sebuah bahan bercampur sekata.
Kiri: Sebelum digaul  Kanan: Selepas digaul
 Step #3
Keringkan bahan yang digaul tadi dengan memasukkan dalam kuali tanpa menggunakan minyak dengan menggunakan api yang kecil dan kacau sehinggan kering. 
Hasilnya Serunding Kelapa
 Step #4
Gaulkan serunding kelapa dengan rumpai laut sehingga rata.
Kerabu rumpai laut yang sudah siap.

Kalau tak nak guna serunding kelapa, boleh gantikan dengan mangga dan nenas.
Cincang halus: mangga, nenas, cili, bawang besar, bunga kantan, bawang merah
Gaulkan bersama rumpai laut.
Hasil Kerabu Mangga Nenas Rumpai Laut




You Might Also Like

2 comments

  1. Selalu buat terus teliur nmpk ni taw

    ReplyDelete
  2. Hello there. I discovered your blog by the use of Google while looking for a comparable topic, your website came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.
    24k gold serum in lahore

    ReplyDelete